Hae tästä blogista

sunnuntaina

Huoltohommissa

Terassikalusto on virunut ulkona koko talven ja kunto oli sen mukainen. Sunnuntain päiväunipuuhaksi valikoitui siis puuosien pikahuolto.
Lähtökohta oli tikkuinen,  kulahtanut ja kirjava. Kelopinta sinänsä on ihan kaunis mutta ei tässä kohtaa tuonut kesäterassille kuin korkeintaan autiotuvan erätunnelmaa.
Nopea hivaisu hiomakivellä ja Osmo Colorin Ecogardenia pintaan. Kyllä taas kelpaa juoda kahvia terassilla.
Joskin terassi itsessään pitäisi kyllä vielä öljytä...

Raparperilimonadi

Valmistin edellispäivänä ensimmäisen kerran raparperimehua, tai oikeammin raparperi-mustaherukka -limonadia. Ja jäin heti koukkuun.  Hellepäivänä kylmä ja kirpeänmakea juoma on suorastaan  taivaallista.
Ja helppo tehdä. Itse käytin Louhisaaren kartanon ohjetta, jolla limonadi valmistuminen kestää 12 tuntia. Eli kun illalla kipaisee puutarhan kautta, voi keskipäivän auringossa virkistää itseään juomalla. Varsinaiseen tekemiseen ei mene kuin ehkä vartti.
Ohje on simppeli:
2dl raparperia pätkitään paloiksi ja keitetään 2 litrassa vettä muutama minuutti. Kiehuva seos kaadetaan isoon (kannelliseen) kulhoon jossa odottaa 2dl tuoreita ja pestyjä mustaherukanlehtiä.
Lisätään 2dl sokeria hiukan jäähtyneeseen seokseen. Sekoitetaan kunnes sokeri on sulanut.
Kun seos on kädenlämpöistä lisätään vielä pikkuruinen nokare hiivaa, tällätään kansi kiinni ja mehu kylmään 12 tunniksi.
Seuraavana päivänä lisätään pikkuisen sitruunamehua ja siivilöidään valmis limonadi puhtaisiin pulloihin. Säilytetään kylmässä.
Joskin meillä ei paljon säilytettävää jäänyt. Mehu on sen verran makeaa että hyvin voi myös hiukan vedellä laimentaa. Ohje löytyi Kotivinkki nettisivuilta. http://www.kotivinkki.fi/ruoka/raparperi-louhisaari-juoma
Aikuisten makuun tämä on erityisesti, mutta lasten lasillisen seuraksi voi aina kaapaista kulhon vanilijajätskiä jos oksaalihapot hirvittää. :)

Istuvat laatikot ja multaiset sormet

Tänä kesänä päätin kokeilla ensimmäisen kerran laatikkoviljelyä.
Koska Kekkilän mustat kasvilavat olisivat vieneet kotipuutarhurin konkurssiin poimin matkaan Bilteman lavakauluset jotka sutaisin itse mustaksi. Käsittelyyn käytin Osmo Colorin Ecogardenin vesiliukoista puuöljyä. Sen väri perustuu värimorsingon mehuun joka on biologisesti hajoavaa ja haitatonta. Väri käy siis niin kasvilaatikoille kuin vaikka hiekkalaatikon käsittelyyn.
Meidän laatikoiden riitti kertasively, syvemmän mustan saisi tuplasivelyllä. Intouduin niin että takapihan aitakin sai uuden sävyn... Lopputulos on himmeän hurmaava.
Laatikot käsiteltiin jo muutama viikko sitten mutta nyt ilmojen lämmittyä ne saivat multaa ja taimet sisuksiinsa.
Taimikaupassa iski ahneus ja nyt laatikot pullistelevat marjaa ja kasvista.

Kasvukausi ja ruhtinaalliset sadot, antaa tulla. :)

maanantaina

Kynähommia

Blogissa on ollut hiljaista. Talossa ei niinkään, joten kyse on vain saamattomuudesta kirjallisen todistusaineiston osalta.
Nyt on kuitenkin tehty ryhtiliike. Ei rantakuntoon, vaan julkaisukuntoon. Eli täältä taas pesee. Tai ainakin kirjoittaa. Kynä on heilunut myös Nipalassa.
Viimeisin projekti odottaa polttoa hyllyllä. Ja tällä kertaa ei siksi että olisi mennyt pieleen. Intouduin näet keramiikkatussin kanssa laittamaan uusiksi astiakaapin sisältöä. 
Vanhat KoKot ja 24h:t saivat viivaa pintaan ja uuden persoonallisemman asun. Kuvioita kierrätin kupista toiseen siten ettei kahta samanlaista ole, vaan jokainen kahvittelija saa poimia omannäköisensä. Lisäksi kuosien moninaisuus häivyttää minusta hauskasti kahden erilaisen sarjan eriparisuutta. 
Eli maksimoitu eriparisuus luo joukkovoimaa ja samankaltaisuutta. 
Kupit ja lautaset pitää vielä polttaa uunissa tiskikoneenkestäväksi. Sitten ajattelin sommitella kahvikattauksen koko sarjasta ja kokemukset kestosta tositoimissa. Ehkä raparperipiirakka olisi sopiva testikumppani.

sunnuntaina

Arkivinkki kauppalistalle

Torstain kunniaksi tarjolla pieni arkinen vinkki Nipalan keittiöstä.

Askartelin taannoin jääkaapin kylkeen liitutaulun keräämään muistiin kaupasta ostettavat tarvikkeet. Lista toimii sekä muistilistana, sittenkun-listana että toivomuslistana. Siitä on helppo nappaista kuva kauppaan lähtiessä ja myös lähettää toiselle.
Tunnistan kyllä että atk-internet-sovellus-härpättimistä löytyy modernimpiakin välineitä kauppalistan hallintaan, mutta itse en jaksa aina kaivaa puhelinta esille kun jokin tuote keittiössä loppuu, vaan on helpompi nopeasti sutaista se muistiin listalle.

Taulun vasemmalla reunalla juoksutetaan arkisia markettiostoksia ja oikealla erikoisliikehankintoja.

Taulu itsessään on Ikean halpiskehys pleksilasilla. Kiiltävästä pinnasta on helppo pyyhkäistä pois liitutaulutussi joka tavallisella liitutaulupohjalla jättää jälkeensä "haamukirjoitusta". Tussi on kuitenkin arjessa kätevämpi ja luettavampi kuin perinteinen liitu.

Liitutussi ovat Granitista ja ne säilyvät purkissa pikkuhyllyllä taulun alapuolella.

Teh

Laatikkoleikki

Innostuin eilen piirtelemään lasten puupalikoihin ikkunoita ja ovia.
Järjestellessäni pikkuisia taloja hyllylle odottamaan leikkijöitä, tajusin että taloista puuttuu tietysti pihat ja kotikadut.
Selailin automattoja netistä mutta mikään ei oikein puhutellut. Ja toisaalta en halua että riemunkirjava automatto on alati olohuoneen koristuksenakaan.
Oli siis pakko (ihan pakko) keksiä jotain muuta. Illan pyöritteli ajatusta vanerilevyistä ja virkatuista matoista, kunnes välähti.
Olohuoneessa on lasten leluille pieni laatikosto, jonka laatikkoon olen jo aiemmin maalannut leikkihellan pikkukokille. Joten napataan vaan käyttöön seuraavat laatikot.
Laatikoiden maalauksessa kokeilin kahta eri taktiikkaa. Toiseen maalasin alle vihreän ja toiseen mustan. Vihreä alusväri oli helpompi ja nopeampi. Suosittelen sitä jos puuhaan ryhdyt.

Ajotiet rajasin teipillä sen levyisiksi että kaksi autoa mahtuu kurvailemaan (ipanan esittämä toivomus).

Ja kaistaviivat syntyivät helposti liitutussilla.
Maalit kuivuvat niin nopeasti että tämänkin tuunauksen sai sopimaan aamun päiväunien kohtaan. Tämä selkeästi on projektien määrämitta. 😊
Iltapäiväksi on siis luvassa katurallia. Jonka kuitenkin saa illan tullen siististi piiloon laatikoihin.
Huomenna taidan vielä askarrella rimasta sillan kahden kaupunginosan välille.
Ja näköjään suojatietkin pitää vielä maalata. 😊